Nyáron rendszeres téma a balatoni lángos ára. Egész Magyarország össze tud veszni rajta a Facebookon és tud érvelni mindkét oldalon. Németh Tamás mesterszakács is elmondta erről a véleményét.
A Forbes készített interjút Németh Tamással, aki a balatoni gasztronómia ismert arca. Négycsillagos hotelekben volt konyhafőnök és étterme is volt már.
A lapnak a szakember azt mondja, minden évben végigröhögik a séftársaival és a vendéglátósokkal azt az időszakot, amikor megy a hiszti az országban arról, hogy horroráron lesz a lángos a Balaton partján.
Miért drágul a balatoni lángos évről évre?
„Minden másnak megy fel az ára. Három-négy év alatt konkrétan a felére esett vissza pénzünk vásárlóértéke. Most mit várnak, hogy ugyanannyiért adjak mindent, mint tavaly” – teszi fel az egymillió forintos kérdést Németh Tamás.
A lap újságírója próbálta kihúzni belőle, hogy mégis mennyibe kell kerülnie egy tisztességes lángosnak.
A séf szerencsére képben van és részletesen végigjárta a témát. Azt mondja, hogy szemrebbenés nélkül el lehet vinni 4-500 forintig a nyersanyagok árát egy darabnál. Ekkor persze házi tejföl kerül rá, normális minőségű sajtot rak a lángosra és nem ócska minőségű lisztből készül a tésztája, végül pedig jó minőségű olajjal van kisütve.
„Aztán lemész a partra és nyilván pálmazsírban sült, rossz lisztekből összerakott valamiket látsz, növényi sajttal. Nincs pariban azzal, amit én csináltam, de van rajta profit” – mondja Németh.
De mégis, mennyi az annyi? „Tegnap Boglár központjában 1600 forintért ettünk sajtos-tejfölös lángost és nagyon penge volt. De tavaly pár száz méterrel odébb 2800 forintért is ettünk. Azt már zsebmetszésnek hívom” – fogalmazott Tamás.
Ezen az áron tehát már ő is felháborodott, de azt mondja, senkinek sem tartanak a fejéhez pisztolyt, hogy egyél lángost a strandon. Azt azonban látja és belátja, hogy nagy tud lenni a szórás az árakban.
Honnan fogod tudni, hogy lehúznak?
Németh Tamásnak erre is van válasza, amit jó, ha észben tartasz. „A frekventált turistahelyeken meg fognak vágni, a világban ez mindenhol erről szól. Olaszországban is ugyanezek a turistacsapdák vannak a parton. (…) Ott is eggyel hátrébb mész” – mondja a séf.
Utalva arra, amit mindenhol javasolnak, hogy lehetőség szerint ne pont a tengerparti sétányokon együnk nagyokat egy nyaraláson.