Mindenkinek, aki a tej tárolására a hűtőszekrény ajtaját használja, azonnal le kell mondania erről a szokásról – erre figyelmeztet az egyik konyhai berendezéseket gyártó cég. Arra is ad tippet, hogy hova kellene tenned a tejet a frigóban.
Rendkívül elterjedt gyakorlat a háztartásokban, hogy a tejet – legyen az sovány, félzsíros vagy teljes zsírtartalmú – a hűtő ajtajában tárolják. Különösen azért, mert legyen a fehér nedű üvegben, vagy dobozban, gyakran szivárognak, amikor lefektetik őket.
Miért rossz a hűtő ajtajában tárolni a tejet?
A Beko konyhatechnikai vállalat szakértői szerint azonban a fehér nedű hűtőajtóban való tárolása valójában rossz ötlet, és pénzbe kerül, amikor a vásárlók kidobják azt.
A vállalat adatai szerint csak az Egyesült Királyság háztartásai évente személyenként körülbelül 250 font értékű élelmiszert dobnak ki. Ez egy négyfős család esetében 1000 fontot (470 ezer forint) jelent, aminek részben a hűtőszekrény helytelen elrendezése az oka.
Salah Sun, a Beko UK termékmenedzsment vezetője, aki az egyik vezető hűtőszekrény-fagyasztó és egyéb háztartási gépeket gyártó cégnél dolgozik, elmondta: „A hűtőszekrényünk belső elrendezése döntő fontosságú lehet az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló erőfeszítéseink sikerében vagy kudarcában.
A legtöbb ember nem tudja, hogy a rossz hűtőszervezés nem csupán esztétikai kérdés – közvetlenül befolyásolja az élelmiszerek eltarthatóságát és a háztartási költségvetést.”
– fogalmazott Sun.
A szakértők szerint egyébként a hűtőszekrényünkben kialakított élelmiszerspecifikus tárolási zónák jelentik a választ arra, hogyan tarthatjuk tovább frissen az ételeket.
Sun ezt így magyarázta az Express újságírójának Alex Evansnek:
A hűtőszekrényen belül változik a hőmérséklet, ezért rendkívül fontos, hogy a megfelelő zónákban tároljuk az élelmiszereket.
„Az alsó polc, amely a leghidegebb, tökéletes a nyers húsok számára, míg a középső polcok ideális körülményeket biztosítanak a tejtermékek és az elkészített ételek tárolásához.”
Hol tartsam a tejet a hűtőben?
Sun azt mondja, hogy az ajtó, ahol a leggyakrabban van a tej, valójában a legmelegebb terület a gyakori nyitogatás miatt.
„Azt javasoljuk, hogy a tovább elálló termékek, mint a fűszerszószok és italok kerüljenek az ajtórekeszekbe, a tejet pedig helyezzük át a középső polcra, ahol a hőmérséklet állandóbb.”
PollMakerA helyes hűtőszervezés előnyei túlmutatnak a pazarlás csökkentésén
„Amikor mindent könnyen láthatunk és elérhetünk, nagyobb valószínűséggel főzünk otthon” – jegyzi meg Sun.
„Ráadásul az optimális tárolási körülmények fenntartása azt jelenti, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök tovább elállnak, csökkentve ezzel a pazarlást és a bevásárlás gyakoriságát is.”
+1 Érdekesség: Mennyi kalória van a tejben?
A tehéntej kalóriatartalma 100 ml-re vetítve általában 44-56 kcal között van a leggyakoribb zsírtartalom mellett (1,5-2,8%), míg a magasabb zsírtartalmú tej (3,7%) ennél több kalóriát tartalmazhat.
Ha pontosabb értékre van szükséged, mindig érdemes megnézni a címkén feltüntetett adatokat, mert a kalóriatartalom az ital típusától és zsírtartalmától függően eltérő lehet.
Gyakran ismételt kérdések
A felbontott tej a hűtőben általában 3-5 napig, esetenként akár 7 napig is eláll, ha megfelelően, 4-6 °C körüli hőmérsékleten, zárt csomagolásban tároljuk, és nem hagyjuk szobahőmérsékleten hosszabb ideig. Mindig figyeljünk a tej szagára, állagára és ízére, mert ezek a legjobb jelek a romlás megállapítására.
A tej megromlásának legjellemzőbb jelei a következők:
Szagváltozás: A friss tej semleges, enyhén édeskés illatú, míg a romlott savanyú, penészes vagy kellemetlen, akár bűzös szagot áraszt.
Íz: A romlott tej íze savanyú és kellemetlen, eltér a friss tej lágy, krémes ízétől.
Állag: A friss tej sima, híg és folyékony, a romlott tej viszont besűrűsödhet, csomós, darabos, akár sárgás színű is lehet. A tejben megjelenhetnek csomók vagy alvadékok, ami a baktériumok elszaporodását jelzi.
Szín: A romlott tej színe sárgás árnyalatot vehet fel, eltér a friss tej tiszta fehér színétől.
Egyéb jelek: Az aludttej savója például nyúlóssá vagy nyálkássá válhat, ami szintén a romlás jele.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Alig tudja valaki: WC-papírt tenni a hűtőbe, az egyik legjobb trükk, amit valaha kipróbálhatsz
Sürgős riasztás a szakértőktől: Megbetegedhetsz, ha te is így olvasztod ki a fagyasztott húst
Tudtad? Így spórolhatsz sokat a tojáson a szakértők szerint
Rengeteget spórol a hűtőjével ez a férfi, de van egy nagy csavar a történetben